Selvværd: At omfavne dig selv og din værdi

Når vi forsøger at styrke vores selvværd, kommer vi ofte til at gå på jagt efter en bedre udgave af os selv. Underforstået, at der er noget galt med den, du er. Det styrker ikke selvværet. På den måde kan vi komme til at forstærke vores lave selvværd ved at forsøge at ændre på os selv.

Alle mennesker har negative tanker om sig selv. Det er ikke nødvendigvis dårligt eller forkert. Tværtimod, det er en naturlig del af at være menneske. Men når de negative tanker bliver mange, og vi samtidig prøver at holde os på afstand af dem, risikerer vi at blive fanget i en spiral af selvkritik. Vi bliver opslugt af tanker om alt det, vi burde gøre bedre, i stedet for at være tilstede i nuet.

    Selvværd er “oplevelsen af eget værd som menneske.”

    Selvværd er den mening og opfattelse, vi har af os selv. Når vi har et godt selvværd, er vi både mildere og mere kærlige over for os selv og andre. Det handler om at føle en indre værdi, bare fordi man er til, uden behov for konstant forandring.

    Men hvordan ved du, om dit selvværd måske trænger til lidt ekstra opmærksomhed? Her er nogle tegn på et lavt selvværd:

    1. Negative antagelser om dig selv: Du har tendens til at tænke negativt om dig selv, dine evner og din værdi som person.
    2. En indre kritiker og hård dommer: Du har en konstant indre stemme, der kritiserer og dømmer dig for selv de mindste fejl.
    3. Usikkerhed i sociale sammenhænge: Du føler dig usikker og utilpas i sociale situationer og tvivler på, om andre kan lide dig.
    4. Høje krav til dig selv: Du stiller urealistisk høje krav til dine præstationer og forventer altid det bedste af dig selv.
    5. Svært ved at sige nej: Du har svært ved at sige nej til andre, selv når det går ud over dine egne behov og grænser.
    6. Fokus på at please andre: Du bruger meget tid og energi på at forsøge at behage andre og glemmer dine egne ønsker og behov.
    7. Vanskeligheder med at åbne dig op: Du holder dine følelser og tanker tæt ind til dig selv og har svært ved at dele dem med andre.
    8. Underkendelse af egne præstationer: Du nedspiller dine egne succeser og kvaliteter og føler dig sjældent stolt af dine bedrifter.
    9. Modstand mod komplimenter: Du har svært ved at tage imod komplimenter og undervurderer ofte deres ægthed.
    10. Fokusering på negative minder: Du “samler på” minder om dårlige oplevelser eller ting, du ikke føler, du har gjort godt nok, og lader dem definere dig.
                    Find dyb ro her

                    Forstå dit nervesystem og find dyb ro lige her ↑

                    Det mine klienter siger om selvværd

                    Mine klienter har delt deres egne udfordringer med selvværd, og mange af dem har sagt lignende ting:

                    Ensomhed: “Jeg føler mig ensom, selv når jeg er omgivet af mennesker.”

                    Selvafvisning: “Jeg tror ikke, nogen kan elske mig, for jeg kan ikke engang lide mig selv.”

                    Negative selvopfattelser: “Jeg ser mig selv som grim, dum og ubrugelig.”

                    Svært ved intimitet: “Jeg kan ikke lide at være intim med andre, fordi jeg er bange for at blive afvist. Eller ”Hvis jeg skal være intime skal det forgå i mørke”

                    Perfektionisme: “Jeg kan ikke slappe af, før alt er ryddet op, alt er tjekket eller ser perfekt ud.”

                    Manglende grænser: “Jeg har svært ved at sætte grænser og sige nej.”

                    Usikkerhed: “Jeg er bange for, hvad andre tænker om mig.”

                    Mangel på retning: “Jeg ved ikke, hvad jeg vil med mit liv, og jeg kan ikke træffe beslutninger.”

                     

                    Måske kan du genkende nogle af de nævnt oplevelser?

                     

                    Læse også – DU MÅ GODT TÆNK PÅ SIG SELV

                    Hvordan heler man et dårligt selvværd?

                    Når du oplever dårligt selvværd kan du opleve at være låst fast i den negativ spiral om alt det der ikke virker eller plager dig. Du længels efter et andet jeg eller et andet udgangspunkt men du sidder fast. Du er konstant på arbejde og det er svært at slappe af, fordi du hele tiden skal være på vagt om du gør det godt nok eller passer ind.

                    Derfor vil en del af terapien hos mig byde på afspænding, hvor du opøver evne til at slappe af og være i kontakt med din indre behov, ønsker og drømme.

                    Jeg oplever at mange af mine klienter har en masse følelser af fx sorg, ensomhed og vred som aldrig kommer til udtryk og det gør at det dårlige selvværd sætter sig i kroppen og låser den negativ spiral fast.

                    Derfor vil du opleve at du i terapien hos mig både vil arbejde med din krops- og samtale terapi. I kropsarbejdet kan det være at begynde at registrere hvad der endelig sker i din kroppen når du siger ja men endeligt har lyst til at sige NEJ. Men det er også være mere fysisk kropsarbejde ved at du øver dig i at sige nej med hele din krop.

                    Det der sker når vi oplever dårligt slevværd er at vi gennemer os væk fordi det er for sårbart at vise hele vores væsen. I terapien arbejder vi på at du oplever at det er sikket nok at være dig, så du kan vise hele verden, alt det du har at bidrage med.

                    Men vi starter med at skab ro i dit nervesystem og undersøger i terapilokalet, hvordan det vil være at bringe det ud som er svært for dig, inden at hele verden skal blandes ind i det.

                    At forandr sin situation kræver at vi gøre noget andet end vi plejer og husk alle skal have et liv de glæder sig til at stå op til hver morgen.

                    Vil du gerne høre mere om hvordan jeg arbejder og om vi er det rette match så book en gratis afklarende samtale lig her.

                     

                    Ønsker du at arbejde med dit dårlig selvværd så book en gratis afklarenden samtale og høre hvordan jeg kan hjælp dig

                     

                     

                    Har du lyttet til podcasten RAMT om sorg, traumer og glæde?

                    Du finder linket her