Tænd lys, for dem du bære i dit hjerte

Allehelgens er ikke kun for græskar, uhygge og spindelvæv. Allehelgensaften er altid d.31.10 og Allehelgenssøndag er første søndag efter allehelgensdag og i år er det d.4.11. Det er denne dag vi tænder lys og mindes de død. Mindes de børn vi aldrig fik lov til at møde, dele liv med eller fik lov til at se dem vokse op og få deres eget liv.

I Danmark er vi ved at glemme de tradition vi har haft i forhold til døden og de efterladet. Vi har ikke længere de redskaber til at vise omverden vores sorg, og omverden har ikke noget at støtte sig til når de møder en i dyb sorg. Vi kommer alle til at famle os frem uden støtte og redskaber.

Desværre har den helt naturlig og umiddelbar medmenneskelighed også trænge kår, vi er blevet følelse forskrækket over de mørk, svære og tung følelser og i denne forskrækkelse bliver vores følelser pakket væk, fordi vi helst skal være lykkelige, glad og stærke.

Som forælder der har mistet kan man komme til at stå alene tilbage og være bange for at vise hvor afgrunds dyb og opslugende sorg kan være og gemmer sorgen væk for ikke at støde andre eller fylde for meget.

 

Må man godt fylde med sit savn?

Derfor har vi så meget brug for denne fine gammel helligdag, Allehelgenssøndag. En dag hvor vi offentligt kan mindes dem som vi har mistet. Fortælle omverden at det lille liv du bar under dit hjerte, har gjort et kæmpe indtryk på dig. Selv om det måske ikke nåde at leve uden for din mave eller kun nåde at leve i 4 dag. Selv de mindst fødder sætter sine spor i vores liv og hjerter.

At dele sin historie med andre er med til at lindre den smerte som sorgen og tabet forårsager. Man kan som forælder være bange for at glemme de dyrebare mindre, fordi det er det sidst man har tilbage af sit barn.

Som pårørende kan en af de finest gaver man kan give, være at mindes det barn som ikke er her og støtte forældrene i deres erindringer.

 

Bær lyset ind

Allehelgenssøndag bære vi lyste ind i mørket og lyser savnet og minderne op i fælleskab. Dette kan give ro i et sorgfuldt sind. Et pusterum for de forældre der svaner deres barn hver dag.

Der er gudstjeneste med landsforeningen for spædbarnsdød d.4 nov. i Vor fru kirke i København. Der afholdes  Allehelgen gudstjenster i de fleste kirker landet over. I nogle kirker oplæses navnene på de sognebørn, der er døde i løbet af året.

 

Modtager du ikke nyhedsbrevet har du mulighed for at tilmeld dig HER 

Du er velkommen til at dele dette blogindlæg med dem du tænker kunne have gavn af det.