Sorg 

Sorg er en naturlig psykisk og fysisk reaktion, der kan opstår efter at have mistet en nærtstående person, mistet et barn i graviditeten, oplevet en skilsmisse, oplevet ventesorg, mistet en stor drøm, at børn der flytter hjemmefra, at man mister et arbejde, at et kæledyr dør fra en eller tab af ens fysisk velbefindende. Sorgeksperter mener at der findes lang over 50 situationer hvor stor sorg kan opstå.

Sorg er den reaktion, vi oplever, når vi mister noget, der er betydningsfuldt for os. Hvad der er betydningsfuldt for dig, er dig der afgøre dette og ikke din omverden.

Sorgen på virker os så vi bliver rystede og ulykkelige, man vil opleve en chok fase og derefter vil man naturligt går i gang med at arbejde med at forstå, hvordan livet har forandret sig.

Man sagde tidligere at sorgen havde forskellig faser man skulle gennemgå også var sorgen ligesom over. I dag ved man at sorgen svinger frem og tilbage i sin styrke. I starten af et sorgforløb fylder sorgen alt og med tiden vil sorgen forandr udtryk men den vil ikke forsvinde og alt efter sorg forløbet kan sorgen også vende tilbage i større eller minder styrke.

    Hvad er sorg?

    Sorg er den fysiske og psykiske reaktion på tab. Reaktionen er kompleks med en lang række følelsesmæssige, tankemæssige, sociale og fysiologiske symptomer.

    Sorgen vil i nogen grad føles forskellig afhængig af, hvad det er, man mister, og hvor man befinder sig i livet, samt hvilke erfaringer man har med at miste. Men de basale reaktioner er ret ens på tværs af tab og omstændigheder.

     

     

    Eksempler på sorgreaktioner

    Emotioner 

    Chok
    Fortvivlelse
    Glædeløshed
    Vrede
    Skyld
    Modløshed
    Ensomhed
    Stress
    Jalousi

      Adfærd

      Grådlabil
      Uro
      Hyperaktivitet
      Aggression
      Indadvendthed
      Misbrugsadfærd
      Undgåelse af steder og personer 
      der minder om tabet Ritualer kan både lindre sorg
      men kan også være ritualer der
      nedsætter ens livsfrihed

      Fysik

      Søvnforstyrrelser
      Ændret appetit
      Anspændthed
      Træthed
      Infektioner
      Hovedpine
      Ondt kroppen
      Mavepine og kvalme

      Socialt

      Behov for støtte
      Sensitivitet
      Øget irritabilitet
      Isolation
      Stopper aktiviteter
      Oplever at ingen 
      forstår en

      Tanker

      Hukommelses- 
      og koncentrationsbesvær
      Forvirring
      Grubleri og bekymringer
      Uvirkelighedsfornemmelse
      Tvivl
      Optaget af afdøde og døden
      Bekymringer om fremtiden
      Selvmordstanker

        Eksistentielle

        Ensomhed.
        At have mistet noget af sig selv.
        Svært ved at se en mening med livet.
        Tanker omkring livets grundvilkår.
        Identitetsforvirring.
        Religiøs eller spirituel krise

        Sorg er tab

        Den hidtil største undersøgelse af sorg viser, at langt de fleste danskere oplever sorgen som en meget stressende og smertefuld tid. Det er individuelt, hvor lang tid sorgen varer, men de fleste sørgende melder, at den aldrig helt går væk, men med tiden træder i baggrunden og kun dukker op på bestemte dage eller tidspunkter. Et halvt til et helt år efter et tab melder de fleste sørgende, at sorgreaktionen er ved at aftage, og hverdagen er ved at normaliseres.

        Selv om sorg kan opleves pinefuld og overvældende, især i den akutte fase lige efter tabte, er den som oftest en helende og nødvendig del af tilpasningsprocessen til livet uden den eller det, man har mistet. 

        Størstedelen af efterladte (ca. 80%) oplever et naturligt og helende sorgforløb. I et naturligt og helende sorgforløb udvikler sorgen sig over tid, og munder ud i, at man accepterer tabet og tabet vil integreres i de efterladtes liv.  

        I komplicerede sorgforløb, aftager sorgreaktioner ikke, men forbliver intense og invaliderende. Oplever du komplicerede sorg er det vigtigt at gå til sin læge og får hjælp.

         

        Behov for hjælp

        Langt de fleste sørgende oplever, at den bedste hjælp, de kan modtage er den støtte, de får fra deres eget netværk. Men for nogle er netværket ikke stærkt nok eller man oplevelser at der ikke er plads til at tale om den sorg man oplever. Der kan man som sørgende have gavn af professionel støtte og rådgivning om sorgen, og af at modtage information om sorgens forventelige reaktioner og hvordan de kan håndteres.

          Find dyb ro her

          Forstå dit nervesystem og find dyb ro lige her ↑

          Hvad kan man selv gøre?

          Det er individuelt, hvad der hjælper os med at komme igennem en tid med sorg. Generelt handler det om at du lære din sorg at kende, så det bliver nemmer for dig at forstå hvad du går igennem og du kan blive bedre til at håndtere den.

          Det man også ved, er at det kan være hjælpsom ikke at have alt for mange krav til sig selv og at selvomsorg og omsorg fx igennem berøring er med til at frigive oxytocin, som er et hormon som giver følelsen af velvære og er med til at hele sorgen.

           

          Du kan finde hjælp ved at være opmærksom på

           

          Hverdagens balance

          I den første tid efter tabet overskygge de følelsesmæssige udfordringer alt, og det kan virke umuligt at gå i bad eller tænke på at spise. Men det er er vigtigt at have fokus på at få en hverdag på bene så du genvinder hverdagens balance og får spist, sovet og får set sollyset.

          Emotionsregulering

          Emotionsregulering indebærer at finde en balance mellem sorg og selvomsorg for at kunne tackle de stressende og belastende følelser på en sund måde.

          Selvomsorg

          Selvomsorg drejer sig om at finde aktiviteter, der lindrer den mentale smerte, øger velvære og livskvalitet. Dette kan omfatte meditation, yoga, gåture, biografture og madlavning.

          Social støtte

          At dele forståelse og medfølelse med andre kan hjælpe med at lindre sorg og stabilisere reaktionerne. Kommunikér med dine nærmeste og eventuelt din arbejdsplads om dine følelsesmæssige reaktioner og dine behov, så de kan støtte dig i den svære tid og lette din arbejdsbyrde.

          Tilpasning

          Livet har gennemgået en betydelig forandring, og derfor er det vigtigt at tænke på fremtiden. Selvom det kan være udfordrende i begyndelsen, er det en vigtig del af sorgprocessen at overveje, hvordan dit liv nu skal forme sig, og hvad der fremover vil bringe glæde og formål.

          Om du som sørgende har behov for egentlig psykoterapi, kan du bedst mærke.

           

           

          Læse også – DU MÅ GODT TÆNK PÅ SIG SELV

           

          I sorgterapi?

          Når du kommer i et sorgforløb hos mig vil du have mulighed for at få undervisning om sorg og vi vil klare lægge dine sorgreaktioner. Der ud over vil vi også inddrage kroppen i psykoterapien.

          Sorgens mange følelser sætter sig også i din krop og der kan være brug for at kunne give kroppen rum og plads til at udtrykke de følelser der ophober sig.

          Når du er i sorg er det også en af de mest stressfulde situationer du kan komme i og dit nervesystem vil være i højt alarmberedskab. Dit nervesystem vil derfor have behov for at opleve tryghed. Trykheden skabes fx ved meget blid massage eller at din krop bliver holdt, sådan som du finder det behagligt.

           

          Ønsker du at arbejde med din sorg er Du velkommen til at book en gratis afklarenden samtale og høre hvordan jeg kan hjælp dig

           

           

          Har du lyttet til podcasten RAMT om sorg, traumer og glæde?

          Du finder linket her