Det er helt ok at sige Stop

 

Det er din krop og dine grænser

Har du forsøgt at blive gravid eller fået fortaget aborter har du også været igennem flere gynækologiske undersøgelse.Her møder man mere eller mindre hårdhændet læger, jo flere gange men ligger så op på undersøgelse briksen med sorg i kroppen, kan det føles som et overgreb.

 

Blive behandlet respektfuldt

Det er nødvendigt undersøgelse men det er også din krop. Så du kan godt bede om at blive behandlet respektfuldt. Undersøgelser kan også prikke til tidligere oplevelser, hvor dine grænser har været overtrådt eller misbrugt. Det kan være meget vanskeligt at stå i denne dobbelte situation, gerne at ville have et barn og derfor skal undersøges og samtidig kan undersøgelsen være så ubehagelig at det kan føles som en gentagelse af overgreb. Det er derfor vigtigt at arbejde med dine oplevelse der ligger i fortid. Men også hvordan du kan gå til det nye undersøgelse og sætte dine grænser så du kan være med.

 

Du bestemmer farten

Inden du går ind til undersøgelsen, gør dig det klar, at du altid kan sige stop, du bestemmer farten. Hvis du har svært ved at sige stop eller bede om en pause så aftale med dit partner, at han/hun gør det for dig. Aftale evt. et signal, som kun i to forstår.  

Et par råd med på vejen

Når du er kommet ned af briksen igen, ryst hele kroppen et par gang. Så du ryster oplevelsen af dig og være opmærksom på at du også slipper dit åndedræt. Træk vejret helt ned i maven og ånd ud igennem mund så du slipper helt. Kommer der følelser med så lad dem få plads eller give dig plads til at mærk dem, men lad dem få et udtryk når du er vel hjemme igen. Tal med din partner om det der gik godt og det der var svært. Sæt ord på oplevelsen og find ud af om der er noget, du kan gøre andeles eller bede om der bliver gjort anderledes næste gang.

 

Slip oplevelsen med kroppen

Har du svært ved at finde ordene men oplever at undersøgelse stadig sidder i kroppen, kan det være at du skal brug din krop som formidler. Du kan tegne den stemning du har i kroppen eller give oplevelsen forskellige farver eller former. Det kan være at du skal involvere kroppen endnu mere og du skal ryste, danse, hoppe eller trampe oplevelsen ud til noget godt musik. Kommer der gammel erindring op om overgrab, du ikke selv kan takle så søge hjælp hos en professionel terapeut, der kan hjælpe dig videre.