Du var der lige og nu er du væk

Det er en traumatisk og ulykkelig begivenhed når du aborterer spontant, eller får fortaget en planlagt abort på grund af et dødt eller sygt foster. Det barn du har båret under dit hjerte var der lige, og nu er det væk.

Når du finder ud af at du er gravid danner du hurtigt bånd til det ufødte barn og en masse drømme og forventninger til livet som mor og til det lille barn opstår. Disse drømme og forventninger brister med tabet og det er meget smerteligt. Når vi har elsket og drømt er sorgen et vilkår når vi mister.

 

Den forbudte sorg

Hver tredje graviditet ender med en ufrivillig eller spontan abort i første trimester, hvor fosteret af sig selv går til grunde. Du kan opleve at det ikke regnes for noget og der er en forventning om at du bare skal op på hesten igen eller du kan få en kommentar som ”det var jo heldigt du ikke var længere i din graviditet”.

Det kan være svært at få lov til at sørge og du kan opleve at der lige frem bliver stillet spørgsmålstegn ved din psykiske balance, når du græder over så ”lidt”.

Når du på denne måde mister et barn, før det nåede at blive et barn, mister du jo den fremtid, du allerede havde i dine drømme – drømme, som jo netop var i fuld gang med at blive til virkelighed. Tabet er håndgribeligt og kan alligevel opleves svært at beskrive. Fordi du aldrig nåede at se barnet eller have tid sammen med det.

Forskningen viser tydeligt, at både moderen og faderen oplever dyb sorg, skyldfølelse og hjælpeløshed efter en ufrivillig abort. Der er en reel risiko for, at sorgen ender som en krisereaktion, hvis kvinden ikke bliver mødt af sin omverden i sin sorg.

Ikke overraskende ser man også, at kvinder, der har gennemlevet et tab, er mere angste under næste graviditet og oplever en usikkerhed omkring egen formåen. Den uforudsigelighed som pludselig har indfundet sig når man ikke kan stole på biologien og kroppen er stressende.

 

Du mister ikke bare et barn

Vi kommer alle ud for at miste et mennesker der har stået os nært og derved opleve sorgen helt tæt på. Når du aborterer, mister du ikke bare dit barn og drømme men også din uskyld og troen på egen krop, og du kan måske ligefrem betvivle din egen formåen som kvinde. Så der er mange elementer der er på spil på samme tid i din sorgproces.

Måske er det første gang du står i sorgen, måske har du prøvet det før? Når sorgen træder ind i dit liv, vælter du omkuld. Du kan overvældes af chokket og savnet. Du rammes måske af fortvivlelse. Sorgens intensitet kan virke fuldstændig overskyggende. Alt kan opleves håbløst og når smerten er størst, er sorgen invaliderende.

Sorg gør ondt og er rigtigt svær at være i. Og så er en sorgproces noget af det mest stressende man kan gennemgå som menneske.

 

Sorgens skygger

Sorgen kan skubbes væk i en periode, men du vil ikke kunne undgå at skulle forholde dig til den på et tidspunkt. Indtil du gør det vil den lægge som en skygge i dit liv. Du ser den måske ikke hele tiden, men den vil trække din energi ned indtil du lader dine følelser få lov til at komme til udtryk.

Tidligere troede man at man kunne arbejde med sorgen også sige farvel til den, og så var det kapitel ovre. Men sådan er det ikke, tabet er blevet en del af din livshistorie og vil kikke forbi dig engang imellem. For eksempel på årsdage, når du hører et bestemt stykke musik eller en anden ting der mindre dig om din graviditet eller dit barn.

 

Min egen sorg er blevet til en kærlig erindring

Da jeg mistede første gang kom det fuldstændigt bag på mig at livet kunne løbe sådan ud af mig. Jeg var i fornægtelse og håbede til det sidste at lægerne kunne få det til at stoppe. Men den spontane abort var i gang og det viste sig at barnet var dødt i uge 8, selv om jeg havde båret det til den 12. uge.

Når jeg tænker på denne første abort, tænker jeg også på at det var der naiviteten og uskyldigheden forsvandt med mit barn. At hver ny graviditet var forbundet med en sorg over det først barn jeg misted, men også en sorg over at miste den gode uvidenhed om spontan abort, så glæden aldrig var helt alene, men altid blev fulgt af sorg, angst og uvished.

Ind imellem når jeg oplever at sorgen kommer forbi mig. Oplever jeg et lille sug i maven og et stik i hjertet. Nogle gang er det sorgen over alt det min krop var ud sat for. Andre gang er det sorgen over at jeg måtte sige farvel til et af mine tre børn, som aldrig helt nåede at blive til børn.

Når jeg mærker sorgen er det som regel nok bare at være bevidst om sorgen. Andre gange tænder jeg lys eller tager jeg en lille snak med dem. Jeg væltes ikke omkuld længere og de er blevet til kærlige erindringer som lært mig meget om livet og mig selv.

 

Sorg tager den tid sorg tager

Sorg er en individuel oplevelse. Man kan ikke sammenligne sin sorg med andres. Er du så uheldig at miste gentagne gange vil du nok opleve at sorgen er forskellig fra gang til gang. Sorgens styrke, intensitet eller tæthed vil være forskellig. Man kan derfor ikke sætte en tidshorisont på hvor lang tid det tager at sørge. Man ved dog at det første år er kritisk i forhold til at den sørgende har en forøget risiko for at depression og psykosociale sygdomme.

Man kan ikke komme hurtigt igennem sorgen, og det er vigtigt at du tager dig tiden til at være med dit tab. Tid til at reflektere over hvilken betydning det har haft for dig. Tid til at sætte dig selv i centrum. Sætte tempoet ned, så du får plads til at sørge, at græde og være vred over det uretfærdige der er hent dig.

Måske har du noget familie eller bekendte som synes at du har grædt nok snot over det tab. Det er KUN dig der kan fortælle hvad dit tab har betydet for dig, og hvordan det har påvirket dig, og det er kun dig der ved hvornår sorgen og mindet er der hvor det skal være.

Vi skal lære sorgen at kende og vi skal skabe plads til at fordybe os i vores tab, men vi skal også skabe plads til at kunne gå væk fra sorgen, tage en pause og leve vores liv. Så vi ikke bliver opslugt af sorgens lidelse.

 

Husk du har mulighed for Sorgorlov læs mere her 

 

Hvad gør sorg og hvad kan du gøre?

Vi kan ikke undgå sorgen, så hvad gør vi når sorgen kommer til os? Hvad gør vi med den?

Når vi lige har mistet kæmper vi en kamp med at forstå det der er sket. Vi kæmper med at holde en balance så vi ikke helt mister os selv og det kan være svært at se noget som helt godt.

Du kan ikke minimere smerten eller komme væk fra den. Du skal lære at leve med den. Sorg går aldrig over, men vil være en del af din livshistorie, som et minde du vender tilbage til engang imellem.

Det først år er der hvor chokket over tabet skal forvandles til sorg. Chokket er sindets måde at beskytte dig på. Sindet forsøger at forstå oplevelsen, for at du langsomt og mere sikkert vil kunne vende tilbage til virkeligheden. Når chokket fortager sig vil du kunne opleve at sorgen kommer rullende som bølger, hvor intensitet stiger og falder.

Alle de følelser du oplever i forbindelsen med din sorg har nogle informationer til dig. De fortæller dig noget om hvad der betyder noget i dit liv. Store essentielle spørgsmål som du som menneske vokser af at arbejde med. Du skal lære at tolerere og rumme din sorg. Det er et stort krav, det kan næsten føles umenneskeligt at skulle bære alt det tung, alt det mørke som sorg er. Det er svært at være i sorg, så pas på dig selv.

Oftest tænker vi at sorgen er fyldt med lidelse, hvilket den også er. Men sorgen rummer også en stor kraft. En stor kraft til at udvikle dig som menneske. Så sorgen er ikke kun et fravær af dit elskede barn men også et stort nærvær og intensitet af dine egen følelser. Du bliver tvunget til at arbejde med dig selv og se på hvilken værdier du har? hvad giver meningen for dig, i dit liv? Hvad er kærlighed for dig? hvad betyder noget for dig?

 

Med tiden tager sorgens styrke af

Der er mange der har oplevet at miste deres barn og efter to til te år kan de fleste sige at de selvfølgelig helst ville have været oplevelsen foruden, men nu at de har været igennem det, har de lært utroligt meget om dem selv og deres værdier. En vigtigt viden som har gjort dem klogere på dem selv og deres omverden.

Med tiden tager sorgens styrke af og vil kun komme tilbage engang imellem. Din oplevelse vil sætte aftryk i dit liv og være med til at definere måden du ser på livet. Tiden læger ikke alle sår. Dine sår vil være der som ar der fortælle en historie om dit liv.

 

Har du brug for hjælp?

Fylder sorgen meget hos dig og har du svært ved at tænke positivt om dig selv og finde roen. Så hjælper jeg dig gerne. Kontakt mig til en GRATIS og uforpligtende samtale på mobil +45 51 51 58 51 eller mail. Du kan også læse mere her på min blog om sorg og angst karenkrognielsen.dk

 

Modtager du ikke nyhedsbrevet har du mulighed for at tilmeld dig HER 

Du er velkommen til at dele dette blogindlæg med dem du tænker kunne have gavn af det.