Den ene ting du skal huske, når du ønsker at blive gravid

Den ene ting gælder også for dig, der er gravid, eller er blevet mor

 

Den ene ting der er livsvigtig for dig

Der er meget godt, du kan gøre for dig selv, men det absolut vigtigste og det, du skal vælge frem for noget andet, er din vejrtrækning, hvis du ikke har energi til mere end en ting.

Det lyder enkelt, men der er ikke mange af os, der har en fri og dyb vejrtrækning. Men det kan du lære ved at følge den lydfil, som kommer længere nede i blogindlæg. Det er så vigtigt for din krop og din psyke.

 

Bevidst vejrtrækning ?

Hvad- jeg trækker sgu da vejret, om jeg vil det eller ej.

Ja det gør du! Men at få opmærksomhed på det naturlige åndedræt er den direkte vej til at komme til stede i din krop og i nuet. Til at mærke hvordan du har det i krop og sind.

Det er godt at lære dit åndedræt at kende og det kan hjælpe dig både nu, i graviditeten og senere under fødslen. Et godt åndedræt kan løsne og afspænde spændte muskler og give dig ro i tankerne og kroppen.

 

Artikel fra dr.dk – Lær at trække vejret rigtigt

 

Når urhjerne er på spil

Der kan være mange grunde til, at du ikke trækker vejret ordenligt, både fysiologiske og psykiske.

En af de psykiske grunde kan være, at du er stresset over din situation, føler dig klemt og presset. Det får kroppen til at spænde op og hæmmer dit frie åndedræt. Det er en naturlig reaktion fra kroppens side, som er designet til overlevelse for millioner af år siden.

Når du oplever en stresset situation, tænker din ur-hjerne, at den skal være klar til flugt, og her skal du ikke bruge det dybe åndedræt, men det hurtige lette åndedræt, så du kan spurte væk fra sabeltigerne.

Men er du stresset over længere tid, får din krop ikke den ilt, den skal- og du kan opleve koncentrationsbesvær, træthed og søvnmangel.

Fysiologisk kan en dårlig kropsholdning, arbejdsstilling, kostvaner eller tøj der strammer, være årsag til et dårligt åndedrætsmønster.

 

Holder du dig fra at trække vejret?

En anden grund til, at du måske holder dig fra at trække vejret dybt er, at du derved undgår at  mærke, hvordan du har det. Når vi trækker vejret, kommer vi i kontakt med vores krop og følelser. Det kan være en blandet fornøjelse at mærke, hvordan vi har det. Specielt hvis vi kommer i kontakt med noget, der ikke er så rart, så har vi en naturlig tendens til at undgå det ubehagelige.

Hvis du tillader dig selv at trække vejret og mærke, hvad det er, som opleves ubehageligt, vil du få en større forståelse for, hvorfor du ikke trækker vejret rigtigt.

Giv dig selv plads til at være ulykkelig, glad, vred eller hvad det kan være hos dig. Lad følelserne få lov til at komme til udtryk, så du ikke holder dig selv og dit åndedræt tilbage.

 

Der er en prop i!

Man kan opleve det som om, der sidder en prop, en knude eller et pres som forhindrer en i at trække vejret dybt. Det kan være en følelsesmæssig blokering. Vær blid ved dig selv og forsøg ikke at tvinge et åndedræt igennem. Træk vejret med opmærksomheden rettet mod det sted, hvor du oplever proppen eller presset. Hav et så naturligt åndedræt som muligt og følg din ind- og udånding med nærvær. Spænder det endnu mere op så stop. Rejs dig op og ryst hele kroppen. Vend gerne tilbage til din øvelsen, når du føler dig klar.

Er det en konstant trykken, kan det være en fysiologisk ting og jeg vil råde dig til at få et tjek hos din læge.

 

Alle dine celler spiser ilt

Alle dine celler i kroppen spiser ilt, det er brændstof for alt. Hvis du ikke får iltet din krop ordenligt, kan du opleve træthed, have svært ved at sove og have nemmere ved at blive syg.

Det handler simpelthen om, at du skal ilte din krop og jo bedre du ilter din krop, jo bedre har du det. Det handler ikke kun om at trække vejret mere, men at trække vejret bedre. Når du har et friere åndedræt vil du opleve at have mere energi og at kunne sove bedre.

 

LYD HjerteRo – Lære dit naturlig åndedræt at kende

 

Lidt biologi

Det handler først og fremmest om at have en god balance imellem din indånding og udånding. Der skal være en god balance imellem ilt (indånding) og kuldioxid (udånding). O2 og CO2. Dit brændstof er ilt (o2) og dit affaldsstof er kuldioxid (CO2).

Hvis du ånder for meget ind, som mange af os har en tendens til. Går vi faktiske og hyper ventilerer uden at vide det. Vi ånder ind men ånder ikke ordenligt ud. Vi har ikke en komplet vejtræknings rytme.

Dit CO2 niveau bliver undertrykt, det bliver for lavt så der er for meget ilt i systemet og det gør at iltningen af dine celler bliver rigtigt dårlig. For eksempel trækker blodkarrene sig sammen og ilten til cellerne hæmmes.

 

Gode celler, et godt underliv

Det giver sig selv, at fungerer cellerne ikke optimalt, har din krop også svært ved at fungere. En god iltning er godt for din livmoder, dit barn- hvis du er gravid, og giver ro og nærvær.

Lidt fortegnet sagt, er et godt åndedræt er den bedste venepumpeøvelse, du kan lave for kroppen, men også for dit underliv, for dit bækken og livmoder, hvis din vejtrækning er dyb. Når vejtræningen er dyb, skubber lungerne til din diafragma (mellemgulvet), og får derved masseret og bevæget alle organerne.

Dette er vigtigt for organerne at blive skubbet til for at fungere optimalt, og det har også stor betydning for din fertilitet. Da livmoderen ligger nederst i din torso, er den afhængig af, at åndedrætsbevægelsen ikke bliver standset af arvæv, stramhed eller spændinger andre steder i bughulen. Til fysiologiske stramhed og arvæv kan jeg anbefale en osteopat eller fertilitets fysioterapeut

Århus – fertilitets fysioterapeut

København – osteopat

 

Til de følelsesmæssige spændinger tilbyder jeg individuel terapi, som kan hjælpe dig med et dybere åndedræt, et større flow i kroppen og du vil få en bevidsthed om, hvorfor du hæmmer din vejtrækning, så du i fremtiden kan ændre på det.

Hvis du skulle ønske min hjælp er du altid velkommen til at kontakte mig til en GRATIS og uforpligtende samtale som du kan bestille her. Du har også mulighed for at se hvilke kurser jeg tilbyder her

 

Du er velkommen til at dele dette blogindlæg med dem du tænker kunne have gavn af det.