Den kropslige reaktion.
Når du føler skam vil du som regel slå øjnene ned og undgå øjenkontakt. Du vil have en lyst til at gemme dit ansigt væk og gøre dig mindre. Skam er en smertefuld tilstand, hvor mange følelser kan være aktiveret på en gang. Følelser som afmagt, forlegenhed, ydmygelse og forkerthed er blot nogle af de følelser der er forbundet med skam. Fælles for skyld- og skamfølelsen er oplevelsen af at blive stum, fordi man føler sig ramt. Men hvor skamfølelsen er at lukke ned og gemme sig væk, kan skyld følelsens reaktion i kroppen give en trang til at tage til genmæle og lukke ørene fordi man ikke vil høre andres bebrejdelser. Som når et barn stikker fingrene i ørene og siger la la la.
Skam er helt sin egen
Skyld og skam er tæt forbundet og alligevel helt deres egen. De situationer hvor du vil føle enten det ene eller det andet, har muligvis ikke en sammenhæng, og så alligevel er der situationer hvor du vil opleve at føle begge dele. Jeg vil gå i dybden med skammen, da det ofte er den der er på spil, når du oplever skyld og skam i forbindelse med at du er ufrivilligt barnløs eller at have mistet dit barn. Men de stærke følelser optræder også i forbindelse med graviditet, eller når du endelig står med dit barn i armen. Måske kan du genkende noget i denne udtales fra den anonym kvinde, som så fint siger noget om hvordan det kan opleves at have skam.
Udtalelse fra anonym kvinde:
Jeg havde en rædsom graviditet både fysisk og psykisk, og jeg havde en masse skyld og skam over at have det både dårligt fysisk og psykisk. Jeg skammede mig over at jeg ikke bare kunne tænke positivt nu når vi ventede vores ønskebarn.
Skam er en socialiserings følelse
Skam er en social forsvarsmekanisme der sørger for at det enkelte individ retter ind til gruppens bedste. Men skammen stammer også fra den overvældende følelse af hjælpeløshed som var helt reel i den tidlige barndom, hvor du var dybt afhængig af at dine forældre tog sig af dig – ellers ville du dø. Derfor er skammen en del af din personlighed og væren, som en social radar der står og kører hele tiden og holder dig indenfor de sociale rammer og styrer dine impulser, så du ikke pludselige begynder at spise et lækket æble i supermarkedet, uden først at have betalt for det. Fordi vi grundlæggende er bange for at blive lukket ude af fælleskabet. Skammen kan få dig til at føle dig forkert og tro at du ikke er god nok. De modsatte følelser af skam er stolthed, selvrespekt og selvværd.
Når du mister
Skam kan blive aktiveret når du er ved at miste noget der er vigtigt for dig. Som når du ikke kan blive gravid eller at du har mistet dit barn. Når du oplever skammens forkerthedsfølelse kan du opleve en følelse af at DU er skyldig i dine vanskeligheder. Der er ikke en logik i skamheds følelsen. Så uanset hvor ulogisk det virker at du føler skam, over noget du ikke selv kan styre, så er det helt normalt. Og det er helt normalt hvis du føler dig værdi- og hjælpeløs da netop disse følelser bliver aktivitet sammen med skammen.
Når skammen får selvbebrejdelserne til at flyde over
Når skam følelsen melder sig er det dit værdisystem der er aktiveret og der opstår en kamp imellem mening og betydningen af dig og dit selv. Du kan have en opleve af meningsløshed og betydningsløshed eller at du plages meget af selvbebrejdelser. Selvbebrejdelserne vokser af din følelse af skyld og skam. Skyld følelsen vil højst sandsynligt lægge sig over, og gemme skammen lidt væk. Da skam kan være meget smertelig og den derfor endnu er sværere at se i øjerne.
Angst og skam
I forbindelse med skammen kan der nemt opstå angst. Som regel melder angsten sig, når nogle følelser bliver for smertelige og det ikke længere er muligt at rumme dem. Angsten er således ikke en følelse, men en reaktion på at der er et for stort pres og din kapacitet for hvor meget du kan rumme er nået. Det er vigtigt at du får hjælp til at arbejde med din angst og får set på de følelser der ligger bag.
Skam skal ikke bekæmpes men forvandles
Den følelsesmæssig smerte som skammen kan forårsage kan ikke bekæmpes elle fjernes. Men kan opløses og forvandles ved at du bliver set og ser dig selv, som den du er. Du skal dyrke stoltheden og selvrespekten. Du kan øve dig i at sætte ord på dine behov og give udtryk for dem, så du står ved dig selv.
Vejen ud af skammen starter hos dig
Du kan forandre din egen tilgang ved at se på dig selv med stolthed og selvrespekt. En måde at gøre dette på er ved at stille dig foran et spejl. Øve dig i at se dig selv i øjne uden at bebrejde dig selv eller blive optaget af hvordan håret sidder. Og sig så til dig selv ”Jeg er her og jeg bliver her hos mig”. Give det noget tid, de første gang kan det føles kunstigt. Men med tiden vil det vokse og give dig styrke.
Har du brug for hjælp?
Er det svært for dig at finde rundt i om det er skyld, skam eller begge dele der fylder hos dig. Fylder det meget hos dig og har du svært ved at tænke positivt om dig selv og finde selvrespekten. Så hjælper jeg dig gerne, med at stå op for dig selv. Kontakt mig til en GRATIS og uforpligtende samtale på mobil +45 51 51 58 51 eller mail. Du kan også læse mere her på min blog om sorg og angst karenkrognielsen.dk
De bedst ønsker for dig om at gå fra skamfuld til selvrespekt
Karen Krog Nielsen
Du er velkommen til at dele dette blogindlæg med dem du tænker kunne have gavn af det
Skam ”arbejder” i flere lag og har både mange hensigtsmæssige- og uhensigtsmæssige funktioner. Skulle du have lyst til at læse endnu mere om skam kan Lars J. Sørensen anbefales.