Har du en ukærlige selvkritiker boende?

Mange jeg taler med har følelsen af at være forkert og ikke passe ind og derfor synes de ikke at de har værdi. Der sidder en lille nisse på skuldrene og hvisker små bebrejdelser og nedladende ord. Nissen er god til at finde de små huller i dit forsvar og lige klemme en nedladende kommentar ind, om at du nu igen er forkert på den.

Kan du genkende dette?

Så læs med her.

Du vil få 3 gode råd til at arbejde med din ukærlige selvkritiker, så du kan stoppe med at slå dig selv i hovedet.

 

 

Selvkritik er brugbart

Når vi fødes, fødes vi med en oplevelse af at vi og vores omsorgspersoner er sammenhængende og fuldkomne. Vi vurderer og dømmer ikke.

Når vi begynder at spejle os i andre, opdager vi forskelligheder. En sund udvikling for barnet er, at barnet lære at se, at det ikke behøver at være fuldkommen for at være god nok. Desværre skal der ikke meget til før barnet oplever en skamfølelse som kan vendes til selvbebrejdelser og ukærlig selvkritik.

At være selvkritisk er ikke nødvendigvis negativt. Vi bruger selvkritik i sociale sammenhænge for at kunne være en del af flokken, men når kritikken bliver ukærlig og du oplever at du ”slår” dig selv med bedømmelser, så gavner den dig ikke længere.

Vi er alle i et spændingsfelt imellem billedet om at være fuldkomne (længslen efter at være fuldkommen) og så den virkelighed at vi har begrænsninger. Vi kommer til kort fordi vi er mennesker.

 

Du har en indre selvkritiker, den passer på dig, så du passer ind i flokken. 

Problemet er bare at en stor del af kritikken ikke er konstruktiv men ødelæggende

 

Du er værdifuld! Tror du mig?

Jeg vil gerne fortælle dig at du har værdi og du er betydningsfuld for denne jord, din familie og dine venner. Der er kun en som dig. Din plads kan ingen andre udfylde.

Men du vil nok ikke stole på mig eller overhovedet kunne tage det ind, for der skal noget helt andet til en bekræftelse ude fra. Forandringen skal nemlig komme fra dig. For at kunne sætte din nisse fri, skal du finde svarene inde i dig.

Du skal finde ud af hvor din nisse stammer fra og hvorfor den mener som den gør. Du bliver nødt til at se din nisse i øjnene. Din nisse er din egen ukærlige selvkritiker.

 

 

Det er muligt at stoppe denne strøm af selvbebrejdelser.

Selvkritik er som slangen i paradisets have. Selvbebrejdelserne bliver ved med at vende tilbage og overbevise dig om at de har ret i deres påstand.

Det handler ikke om at få øje på hvornår du gør noget forkert, men at få øje på hvornår du kritiserer og bedømmer dig selv negativt. Så du kan stoppe denne strøm af selvbebrejdelser og kritik. Første skridt er:

 

  1. Blive bevidst om hvornår den ukærlige selvkritiker er i spil.

 

  1. Bruge din bevidsthed til at hæve dig op og betragte dine tanker udefra og stille dig selv spørgsmål. ”Kan det virkelig passe at jeg har de grimmeste tænder i verden?” Måske kunne du omformulere det til noget mere realistisk eller fokusere på noget du er tilfreds med? Selvkritikken kommer af en grund og har som regel ikke noget at gøre med om du har grimme tænder eller ikke fik sagt det rigtig da du mødte din nabo. Selvkritikken stammer som regel fra et sted langt tidligere i dit liv.

 

  1. Vi hvirvles rundt af gøremål og tanker. Jo mere vi hvirvles rundt jo længere væk kommer vi fra vores center, længere væk fra os selv. Når vi ikke er i kontakt med os selv, kan selvkritikken vokse ud af proportioner. Du får bedst kontakt til dit center/dig selv, hvis du jævnligt giver dig selv plads til at være i ro. Så du kan mærke hvordan du har det. Gå en tur i skoven, meditere eller noget helt andet der får dig, hjem til dig selv, til dit center.

 

Selvkritikken vil aldrig standse helt, men du vil blive i stand til at afvise den kærligt og med selvrespekt.

 

Når bevægelse forløser

Bevidsthed i sig selv er ikke altid nok til at tage afsked med den ukærlige selvkritik, men det er en start. Måske vil du få brug for professionel hjælp af en dygtig terapeut. Det kan være du har prøvet samtaleterapi eller andre terapeutiske redskaber uden helt at komme ind til kernen af dine selvbebrejdelser.

Det kan være at du ikke har fået opløst din ukærlige kritiker, fordi du ikke har fået din krop med i dit terapeutiske arbejde.

Sanserne er det første du oplever verden igennem. Din krop husker alt det du oplever igennem dine sanser. Når du oplever noget der går over dine grænser eller presser dig kan du vende det mod dig selv.

Nogle oplevelser kan være så subtile at det kan være svært at sætte ord på. Andre gange har det måske ikke været muligt at sige fra. Måske er du så langt væk fra dit center at du ikke mærker hvad en oplevelse har gjort ved dig før senere og når derfor ikke at reagere på det.

Det er her at danse og bevægelses-terapien virkelig kan hjælpe med forandring, via samtalen og ved at lad din krop vise vejen. Igennem arbejdet med kroppens erindringer og sansningen, vil det være muligt at opløse den ukærlige selvkritik og mærke dit oprindelige udgangspunkt. Så du kan opnå dit ønske om at være et helt menneske, fuld af selvrespekt, selvværd og få en accept af dine begrænsninger.

 

Dans og Bevægelses-terapi er en utrolig stærk forløsende kraft.

 

Ønsker du at høre mere fra mig kan du tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Du vil samtidig modtage 8 mails med gode råd og lydfiler med øvelser og afspænding. Så du bliver hjulpet godt på vej.